Mi lesz az elektromos autóból kikerülő akkumulátorokkal?

23 ian. 2021
82 404 Vizionare

Gyakran felmerül, hogy mi történik majd 10-15 év múlva az elektromos autókból kikerülő rengeteg akkumulátorral. Hát például ez.
Támogathatsz itt: rolabel.info/five/eAB8_SpJPf-xLP4VqHk6TQ.htmljoin
vagy itt: patreon.com/handras
Instagram: instagram.com/handrashu/
Facebook: facebook.com/handras.hu/
Blog: handras.hu/
Ezeket használom a videókhoz: kit.co/Handras

Comentarii
 • Vicces, hogy most még azért nem tud terjedni a szigetüzem, mert kevés az elhasználódott akkumulátor. Persze lehet külön is gyártani tárolásra, de akkor meg az autókba nem jut akku.

  Andras HorvathAndras HorvathAcum lună
  • Mikrosilver?

   Gábor AntalGábor AntalAcum 18 Zile
  • @Dénes Riedly Még egy okkal több, hogy felvidék visszatérjen.

   Imperial ImperialImperial ImperialAcum lună
  • @tome02 Ezzel az a gond, hogy van 3 fajta cella (zacskós, prizmatikus, cilindrikus), különböző méretekben kapacitástól függően, és különböző kémiákkal (NMC/Lipo, LiFePO4/LFP, LTO, ...), és különböző cella feszültségekkel (3,2V , 3,7V , ...) Tehát nincs mit szabványosítani. Vannak alszabványok, pl NMC cilindrikus 18 és 27-es cella. Ennyi. Amúgy támogatnám. Ipari körülmények között, a szabadban, napelemparkban NMC cellák ha kigyulladnak legfeljebb anyagi kár keletkezik. Viszont ugyanez egy házban életeket követelhet. Azt nem támogatom.

   Mr ZedMr ZedAcum lună
  • ​@Mr Zed Az autó akkumulátorokra gondolok, hogy azok egyszerű szereléssel, kis átalakítással tudjuk napelem parkban újrahasznosítani.

   tome02tome02Acum lună
  • @tome02 Napelemes téren megvannak az aksi sztenderdek. 1, Low DC: (12/24/ de főleg: ) 48V DC 2, High DC: 120-500V DC

   Mr ZedMr ZedAcum lună
 • András, mutasd be a vendégeidet. Ez valahogy sok tartalmadból kimarad. A videó végén derült ki számomra, hogy Levente a Nissantól jött. Az elején elmondod a keresztnevét, hogy hol találkoztatok és hogy Levente koordinálta ezt a projektet, amiben többek közt a Nissan is részt vett, de éppenséggel lehetne ő az egyetemtől, solar oldalról vagy lényegében bárhonnan. Sokat segít, ha tudom "kinek" a hangját hallom.. Máskülönben hajrá! A téma érdekes.

  akos544akos544Acum 5 Zile
 • Azt meglehet tudni, hogy a fa szerkezetet ki készítette?

  Csaba NyiriCsaba NyiriAcum 12 Zile
 • Sziasztok András vagy akinek van információja írhatna ezzel kapcsolatban, hogy hogyan, vagy hogyan nem lehet jelenleg akkumlátoros kapacitást a hálózatba építeni. PL: TESLA Pwerwall Ismereteim szerint magyarországont nem lehetséges az aktív hálózattal együttműködő akkumlátor telepítés. Erről tud valaki valami konkrét információt, hasznos lenne.

  Peter RPeter RAcum 24 Zile
 • Miközben meg vezetsz sugárzik Akár cska a mobil is ...

  Gerhart BaldvinGerhart BaldvinAcum 27 Zile
  • @Andras Horvath Ez nem érv...de nem hiszem hogy le mered mérni...

   Gerhart BaldvinGerhart BaldvinAcum 25 Zile
  • Az agyad sugárzik...

   Andras HorvathAndras HorvathAcum 27 Zile
 • Sziasztok! Minap gondolkodtam a felvetett problémán, hogy nincs elegendő használt akkumulátor. Sajnos nem értek ennyire hozzá, de a szikra az agyamban van. A telefonok akkumulátorjait nem lehetne itt hasznosítani? Igen, nyilván a kapacitásuk jóval, gyöngébb, mint egy e-kocsinak, viszont gyakrabban cseréljük telefonjainkat mint az "alsónkat". Persze tisztelet kivételek. De rengeteg telefon akkumulátor adott. Lenne rá esetleg megoldás? Vagy egyszerűen nem reális annyi telefon aksit össze kötni? Üdv: bolhás kigyó

  Bolhás KígyóBolhás KígyóAcum lună
 • Az autó akku újrahasznosítás szuper, de jó volna ha valódi újrahasznsítás, illetve kármentesítés is lenne. Pl.: toochee.reblog.hu/de-mi-lesz-az-elektromos-autok-akkumulatoraival

  Sándor BalczerSándor BalczerAcum lună
  • @Andras Horvath Valóban az első körű újra hasznosításra példát is mutattok. Ez nagyon remek és felkeltette érdeklődésem. Ezt köszönöm. Viszont a végleges tönkremenetel után az újrahasznosításról csak annyi hangzik el, hogy jelenleg még nagyon drága, de létezik. A linkben pedig a féltve őrzött technológiák miatt a ráállt cégek fekete dobozkét nyúlnak hozzá. Ezen cégek tiszta alapanyagok visszanyeréséhez a technológiákat kellene kiadni. Amúgy már többször felmerült bennem a kérdés, hogy az akkuk élettartamát a rendszeres gyorstöltés (amit sok alkalommal hangoztattok) mennyire rontja?

   Sándor BalczerSándor BalczerAcum lună
  • valodi ujrahasznositast is elmondtuk

   Andras HorvathAndras HorvathAcum lună
 • Nagyon érdekes videó lett! Feliratkoztam.

  Laura NagyLaura NagyAcum lună
 • Szokásos H. András színvonalú videó!

  SpilerGameplay WoT Replays HDSpilerGameplay WoT Replays HDAcum lună
 • Jo lett volna a napelem tipusat, emg a hasonlo infolinkeket valahova kitolni. Koszike!

  Janos VargaJanos VargaAcum lună
 • Énis kiváncsi vagyok a polgárék reakciojára.

  Norbert CsonkaNorbert CsonkaAcum lună
 • Egy 76% kapacitással rendelkező akkumulátor mitől elhasználódott, eleve miért kerülne ki egy autóból (azon túl h totálkáros lett)? A releváns kérdés az, hogy mi történik azokkal az akkumulátorokkal, amiknek gyakorlatilag 0 az áramtároló képességük, mert annyira elhasználódtak. Esetleg már meg is járták a szélerőmű farmokat, vagy a videóban szereplő hálózatokat, mert ugyebár az, hogy tovább passzoljuk a savas cellákat az nem megoldás, csak a probléma tovább tolása. Az ilyen használhatatlan savas cellákkal amennyire én tudom semmit sem lehet kezdeni, max. elrakni, amíg ki nem marja a tárolóját.

  Mihály FogarasiMihály FogarasiAcum lună
 • András, írtad, hogy ezek a napelemek még jobbak a tiédnél is, hol találok róluk leírást? Előre is köszi! Nagyon jó videó!

  András SáriAndrás SáriAcum lună
 • vicces volt ez a baki-összevágás a videó végén. :D

  Dick RiddickDick RiddickAcum lună
 • Csinálhatnátok egy olyan videót ahol full nullára leállásig lemerítetek egy Teslat.😁😆😅

  swetiswetiAcum lună
  • rolabel.info/door/032qp9SkrZOhroo/video.html

   Andras HorvathAndras HorvathAcum lună
 • A technológia jó, az elképzelés jó, de hogy a diákok ennek a közelébe sem mehetnek az 100%. Esetleg bemutató napokon előveszik mutogatni, mint pl Miskolcon az 5G labor. Sajnos ez a tapasztalat

  tec tectec tecAcum lună
 • Klassz videó és jó hír, hogy a hazai felsőoktatás is aktívan foglalkozik a témával. Ugyancsak Nissan akkumulátorokkal megvalósítva a Lille-i egyetemen nem csak autótöltést de az épületek energiaellátásának optimalizálását is energiatároló rendszerrel oldották meg: rolabel.info/door/rpxnpa3VbayZZqg/video.html

  TCS85TCS85Acum lună
 • Informatív adás, kösz András! Jövőbe mutató, Musknak megint igaza lett...

  Gábor RuttkayGábor RuttkayAcum lună
  • :DDD

   maláj vezérigazgatómaláj vezérigazgatóAcum 20 Zile
  • Gordon Gekko is megmondta evekkel hamarabb. Az uj buborek forradalomnak zold szive van...

   Janos VargaJanos VargaAcum lună
 • Mit gondolsz a napelemes tetőcserépről? Pl. terran-generon.hu/

  András RudolfAndrás RudolfAcum lună
  • Bennem felvet pár kérdést. Pl; mi van a napelem melegedésével, kémény effektus hiánya? Hova kerül az optimalizáló? Persze másik oldalon feltudnám sorolni az előnyeit, hogy könnyen cserélhető a sérült elem, bár a sok mögötte levő vezeték miatt ebben sem vagyok biztos, és ugyanezt a hátrányának is feltudnám sorolni, hogy lecsúszott cserepek problémája hogy oldható meg, vagy meg sem történik mert a vezeték is odatartja? Aztán ott van az hogy ügye a cserepek fedésben vannak egymáshoz képest, vagyis a fentebbi cserép árnyékot vethet az alatta levő cserépre. De mondom ezek nem vélemények csak kérdések amik felvetődtek bennem mint laikusban. De teljesítmény garanciát adnak 20 évre szóval... :)

   Csaba NyiriCsaba NyiriAcum 12 Zile
 • El tudjuk tárolni az áramot... Balczó, Dén, Badacsonyi együtt sikít fel.

  Balázs KoscsóBalázs KoscsóAcum lună
 • Egy hangyafasznyit az akkukról : 1998(!)-ban vásároltam egy új Sony Cmdx-1000-es mobilt.. AKKOR Li-ion akkuval szerelték 1300mAh ..sokszor csont lemerülve állt hónapokig (elvileg ettöl megdöglik) de a mai napig tölthető és 3-4 napig elvan ,utána merül le mert még talán 2019-ben talált GSM900-as hálózatot H Westel logóval bejelentkezve ..mostmár csak keresgél szegény . 23 évesen köszöni jólvan.. A legjobb mikor 18 évesek vitatkoznak dolgok tartósságáról DDDDDDDD

  MrCadillacv8 cadillacv8MrCadillacv8 cadillacv8Acum lună
 • Én szívesen látnék videót és véleményt a super soco ts street hunter-ről

  Zétény VargaZétény VargaAcum lună
 • Kedves András! Volt már párszor hogy vitába elegyedtem ezt a megújuló energiát nem igazán támogató emberekkel. Engem megfogtak amikor mondtam, hogy a napelemekre 20-25 év garancia van és vannak is már olyan régi napelemek amik hozzák ezt a teljesítményt. Erre azt mondták, hogy az lehet, viszont ha körbenézünk a világban azt látjuk hogy ez nem így működik. Egy termék nem fok 20-30 vagy akár 40 évet működni mert ez nem üzlet. Tehát szerintük az új gyártású napelemek már nem fognak ennyi működni, max 10 év és aztán ha a garanciával keresnénk a céget akkor valószínűleg már nem találnánk meg, mivel kijátszanák a rendszert és már másik cégbe ültetik át az egészet a garanciák megsemmisítése érdekében. Ehhez én annyira nem értek de ilyent már hallottam és elképzelhető hogy egy cég megcsinálja. Emellett azt is látjuk hogy rohamosan nő a napelemek iránti igény ami lehet hogy néhány gyártót erre sarkall. Ezzel pedig az a gond hogy senki sem látja a jövőt, pláne ilyen távlatokban, e viszont sajnos az e,bereket pedig ismerjük. Mit gondolsz? Tudsz mondani valami ésszerű ellen érvet? Miért kellene bízni a napelem garanciájában.

  Kedves GergőKedves GergőAcum lună
  • @Andras Horvath ép ezaz. Mi a garancia rá hogy nem játszák ki

   Kedves GergőKedves GergőAcum lună
  • azert pl, mert nem 10 hanem 25 ev garit adnak...

   Andras HorvathAndras HorvathAcum lună
 • Nagyon jó volt, köszönöm! Csak egy kérdés, hogy tudsz ennyit guggolni?😄

  Zoltán SzacskóZoltán SzacskóAcum lună
 • Azért terjed nehezen a napelem, energiatároló akkupakkok, elektromos autók ..stb, mert egyrészt az embereknek nincs pénzük, másrészt ha van is, arra gondolnak, hogy amit most megvennének drágán, kis kapacitású rendszert, ami ugyan 30 évig bírná, de simán lehet, hogy pár év múlva új technológiákkal harmadannyi pénzért tudnak majd venni, sokkal kisebb helyigényű, nagyobb hatékonyságú napelemet, nagyobb energiasűrűségű aksit...stb. Oké, hogy 30 év, de simán lehet, hogy 5-10 év múlva sokkal elérhetőbbek lesznek sokkal jobb rendszerek és akkor már úgy fog tekinteni a most vett rendszerére, hogy az nagyon drága volt, kis kapacitású és sok hely kell neki. Ez olyan, mintha valaki azt mondaná, hogy 25 éve vett 80 ezerért egy Nokia telefont, ami milyen király, hogy még mindig működik. Csak már 10 évvel ezelőtt is sokkal jobb telefont lehetett venni 40 ezerért is.(nem is beszélve az inflációról, vagyis az a 80 ezer 25 éve sokkal több volt, mint 10 éve). Egyrészt azt mondják, hogy mekkora fejlesztési roham van az aksik és napelemek területén és hamarosan mennyivel jobbak lesznek, másrészt meg azt, hogy mindenki rohanjon még ma megvenni a mai technológiát drágán. Meg ha ezek a használt aksik már ilyen tárolóként sem lesznek elég jók, vagy egyszerűen már használtként is lehet majd kapni sokkal jobbakat erre, akkor azért majd mégis csinálni kell velük valamit. Az össze ilyen dologgal, mindenféle bonyolult technikai eszközzel az a baj, hogy lényegében szétszerelhetetlenek úgy, hogy a bennük lévő anyagokat külön-külön újra fel lehessen használni. Minden egybe van öntve, mert úgy könnyebb és olcsóbb a gyártás. Mint minden háztartási gépnél is. Az emberek olcsó mosógépet akarnak, mert nincs pénzük, emiatt egybeöntött alkatrészekkel gyártanak mindent, mert az sokkal olcsóbb, így viszont javíthatatlanok, csak nagy alkatrészegységeket lehet egyben cserélni. Van persze olyan is, ami ugyan ugyanolyan eséllyel romlik el, de alkatrészenként cserélve javítható. Csak az olyan mosógép nem 70 ezer Ft, hanem 400 ezernél kezdődik, amit nagyon kevesen tudnak megfizetni.

  Gábor BakosGábor BakosAcum lună
 • Vitatkoznék a "fa" mint megújuló alapanyag maikor egyre kevesebb a fa. Akkor lenne megújuló, ha nem lenne kevesebb erdő évről évre.

  Legjobba KonaLegjobba KonaAcum lună
  • mondtam, hogy ultetni kell es akkor megujulo

   Andras HorvathAndras HorvathAcum lună
 • Informatív, érdekes, érvényes tartalom! Gratulálok!

  avian avianavian avianAcum lună
 • Ez az egész annyira magyar... èrtem hogy napelem, erre adtak pályázati pénzt, de az épület összeomlik, meg ketten nem tudnàk a törött mosdókagylót meg a szemetet az udvarról összeszedni.... drónos felvétel meg ugye nem idei, mert az városban tilos, és nem szabálysértéssel kezdődik 🤦‍♂️ az egész ilyen szürreális hogy tök jó amire törekszünk csak ne nézz körül mert más a valóság...🤷‍♂️ amúgy 8 éves 75% os aksikat nem is érdemes kivenni, gondolom a használt autóra se érdemes ennyit költeni... szerintem.

  Balázs HujderBalázs HujderAcum lună
  • Mondtam a videóban, hogy fel lesz újítva az épület.

   Andras HorvathAndras HorvathAcum lună
 • Király videó volt! Imádom a bakikat a végén annyira jók :D Régi filmeknél is ezt imádtam a jó kis bakikat a végén, tartsd meg őket örökre ;)

  KartacsKartacsAcum lună
 • Amíg nincs használt akku, addig lehet újat is használni, ami biztos hogy drága, viszont akkor 30 év garantált :)

  TheSzaboZETheSzaboZEAcum lună
 • Szia András! Már egy ideje foglalkoztat a gondolat, hogy ha sikerülne építkezni, akkor ilyet szeretnék beépíteni. A kérdés csak az, hogy nappal termel-e annyi energiát, ami 1-2 napra elegendő egy háztartás számára (esős időszak stb beleszámításával)? Mekkora akkupakk kell hozzá, mennyibe kerülne kb?

  Tamás Péter NémethTamás Péter NémethAcum lună
  • Rossz ötlet teljesen lekapcsolódni hálózatról. Hibrid rendszer egyszerre termel szolgáltatónak és aksiba nappal. Utána fogyasztod amennyi van aksiban. Elfogyott automatán átvált szolgáltatóra. Ha leteszel egy 14 kWh-s aksit akkor napi fogyasztásod ennyivel csökkented. Árra meg egyharmada a napelemes rendszerednek. És még szünetmentes is a házad.

   Mr ZedMr ZedAcum lună
  • Most még nem éri meg.

   Andras HorvathAndras HorvathAcum lună
 • Kis érdekesség a témával kapcoslatban. A Tesla társalapítója J. B. Straubel visszavonult a Teslától és megalapította a Redwood Materials névre hallgató vállalatot, ami kifejezetten lítiumion-akkumulátorok újrahasznosításával foglalkozik. Bár a cég még kicsi, nagyjából 100 alkalmazottat foglalkoztat, máris partnerséget kötött például a Panasonic-kal. Csatolok egy wiki linket, kiindulópontnak nem rossz, akit éredekl a téma: en.wikipedia.org/wiki/J._B._Straubel#Redwood_Materials

  Attila GyömbérAttila GyömbérAcum lună
 • Savas akksikat nem lehet ilyenre fogni? Gondolok arra, hogy 1 targoncában is 10-15 évig megy egy savas munka akksi, utána meg megy a bontóba. Igaz, 1 tonna, és nem annyira hatékonyak mint ezek az akkuk, de a bontóba szánt darabok fele még elég jó állapotban van, max nem bírja ki az egész műszakot, és viszonylag olcsóak. (én 80ezerért vettem egy bontóba szántat, 600 ah, és magáncélra tehát nem folyamatosan dolgozva vele, de 1 hétig eltargoncázgatok 1 töltéssel) Anno mikor megvettem a telephelyem, volt az épülethez 4 db asztal méretű rack, amiben savas akksik biztosították az épület áramellátását áramszünet esetén. Azok nyílván már full döglöttek voltak, tudom, hogy hamar végük ha nincsenek gondozva, meg 50 éves technológia, de mégis.. ha nincs elég akksi, és nappal tölt a napelem, és kb csak éjszakára kell megőriznie, vagy max pár napra a powert, ha még van önkisülés is csak kibírja. Nem értek a témakörhöz, csak egy kérdés.

  Tamás BarnaTamás BarnaAcum lună
  • @Mr Zed Hogy itélhetsz meg, ha nem tudsz? Értesz a szellemi dolgokhoz? Értesz a lelki dolgokhoz? Értesz az élethez? Valóban látad-e, hogy egyes helyeken megkora spórolás megy szükséges dolgok felé, amin nem kéne, és ebből mekkora probléma lehetne? Te mindig az autodhoz, csak gyári alkatrészt veszel mert csak az van a szabványba? Te tuti nem lépted át soha a zárovonalat autóval, még akkor sem ha gyerek, vagy rendőr, vagy bárki véletlenül eléd lépet, inkább elütöd, Csak, hogy betartsd a szabályt? Sok mindent lehet biztonságosan csinálni, előrelátással Láttam már sok olyan problémát, amit te írtál, miközben betartották a szabványokat, és szabályokat Az élet azért tud újat, jobbat mutatni mindig

   bbb Rrrbbb RrrAcum lună
  • @bbb Rrr Víg napot Polgártárs ! Elgurult a gyógyszere? Nem én szabom meg a szabványokat. Bárki, akár te is kényed-kedved szerint átvághatod őket. (még ha véletlen logikusak is) Viszont amint bármi baj történik RÁD FOG ROHADNI A MŰANYAG LAKAT a dutyiban! A szabványok be nem tartása miatti balesetnél munkakörében gondatlanságból elkövetett károkozás, testi sértés, gyilkosság lesz a vád. Savas/lúgos munkaakkumulátor az NEM JÁTÉKSZER ! Szívesen idézek még neked MSZ 1600-16:1992-ből ha esetleg neked nem lenne meg. De ha nincs meg, akkor egyáltalán hogy foglalkozhatsz ilyennel ?!?? SzakBARBARIZMUS ?

   Mr ZedMr ZedAcum lună
  • @Mr Zed Menj a picsába, magadnak teremtsd meg ezt a poklot, amit leírtál, te hiszel benne. Valószínűleg te még nem láttál olyat amilyen te vagy, hogy másnak milyen károkat akarsz okozni, a saját félelmeit miatt. Van aki több tíz éve így csinálja ahogy írtam, és nem volt ilyen problémája amit leírtál. Cégeknél előfordulhat iyen jellegű probléma, amit írtál mert túl sporolják a szükséges dolgokat, aztán valakire rá akarják kenni, akinek semmi köze sincs az egészhez, és aztán előadják az előírásokat Pont mint TE

   bbb Rrrbbb RrrAcum lună
  • @bbb Rrr Mert te még nem láttál targonca aksi töltőállomás robbanást. Megnyugtatlak, más igen. Nem véletlen vannak a szabványok és betartásuk nem opcionális, HANEM KÖTELEZŐ ! Bárminemű baleset bekövetkeztével (tűz, robbanás, halál) ellenkező esetben úgy rád húzzák a vizes lepedőt, hogy a műanyag lakat is rárohad a cellád ajtajára. (teljesen jogosan)

   Mr ZedMr ZedAcum lună
  • @Mr Zed Savas aksi kapacitásáról írtam, hogy kb mennyit venne fel. Kamion még nem robbant, vagy gyulladt ki pedig ott van 2kv vagy akár afelett is, Sőt camperekben is volt ekkora kapacitású, baleset esetén sem volt soha ebből kifolyólag olyan amit írtál, Max üzemanyag, vagy más okból

   bbb Rrrbbb RrrAcum lună
 • Nekem az nem tetszik az előtetőn, hogy a szarufa végeket nem vágták vissza, azok szabadon áznak.

  Tibor SinkoTibor SinkoAcum lună
 • Miért nincs kiírva a videóban az úriember neve, és hogy melyik cégnél, szervezetnél dolgozik?

  Szata76 _Szata76 _Acum lună
 • Telóakksiról:most vettem elő újra az n95 nokiát egy kis retrozás kedvéért,nem tudom már pontosan mikor vettem 2009,2010 . Egy év használat után letettem most elővettem ....köszi szépen jól van,ugyan úgy megy mint újkorában

  attila kappelattila kappelAcum lună
 • András, 2 dolgot szeretnék tőled kérdezni: 1. Amint te is több videódban elmondtad, 2024-től életbe lép az új napelemes villamosenergia-elszámolás. Konkrét dolgokat még nem lehet tudni ezzel kapcsolatban, de az valószínű - ahogy te is többször elmondtad - hogy akinek addig elkészül a napelemes rendszere, az maradni fog a mostani elszámolási rendszerben. Egy napelemes videóban egy srác - azt hiszem, valamelyik napelemeket telepítő cégnél dolgozik - azt nyilatkozta, hogy ez csak abban az esetben igaz, ha az adott napelemes rendszer kiépítéséhez nem vettek igénybe vissza nem térítendő állami támogatást. Te tudsz-e erről valamit, hallottál-e róla? 2. Mi a véleményed arról a hírről, miszerint a Toyota az idén be fogja jelenteni a saját fejlesztésű szilárdtest akkumulátorát, illetve az erre épülő villanyautóját? A kérdés azért is érdekes - azon kívül, hogy a szilárdtest akkumulátortechnológia jóval hatékonyabb (pl. sokkal gyorsabban fel lehet tölteni) és olcsóbb, mint a jelenlegi aksik - mert az egész villanyautózást szinte a Toyota kezdte el a Prius-szal, illetve a Prius hozta el az emberek nagy tömegeihez a villanyautózást, és ehhez képest a Toyota évek óta kussol, gyakorlatilag nincs villanyautója. Szép csendben fejlesztgetett és elhitette mindenkivel, hogy a hidrogénmeghajtásé a jövő, így altatva a konkurenciát? Igaz lehet a hír, vagy csak marketing fogás az egész?

  Csaba RáczCsaba RáczAcum lună
 • Vicces vagy a pénzhajhászásoddal! Ez is reklám volt! Polgárék kismiskák hozzád képest! Mennyi kapacitása volt még az aksinak, 30 év múlva mennyi lesz, a lényeg kimaradt....

  Silvy Sped KftSilvy Sped KftAcum lună
  • @Andras Horvath Polgárék amatörizmusa, vagy a megmentő cég szerepének felépítése érthető! A te ekézésed szimpatikus, és vállalható, sőt a tiszta energiáknak most kéne képbe lépnie.... Ha te ezt reklámdíj nélkül csinálod, akkor a piacot rombolod, mert egy életképtelen üzleti modellt támogatsz... Termelje ki a te szerepedet is a bevételük....

   Silvy Sped KftSilvy Sped KftAcum lună
  • ez sem volt reklam.

   Andras HorvathAndras HorvathAcum lună
 • És akkor a valóság: "Agyonhasznált, környezetszennyező és nem túl biztonságos személyautók futnak az útjainkon - milliószámra öregek. A Belügyminisztérium szerint a Magyarországon legnagyobb számban használt Opel Astrák átlagos kora 15,9 év, a második helyen álló Suzuki Swifteké 17,4 esztendő, míg a harmadik VW Golfoké 17,1 év. Itt a teljes lista 35 népszerű modell hazai átlagéletkoráról." www.vezess.hu/magazin/2019/08/29/a-magyarorszagon-futo-szemelyeutok-atlagos-eletkora/ Nem is értem az embereket mire várnak, miért nem vesznek elektromos autót vagy legalább 0 km-es korszerű belsőégésűt? Ennyi érthetetlen embert! Értem én hogy mutatóba meg ELMÉLETBEN lehet ilyent, csak gyakorlatilag soha sem fogja megérni gazdaságilag egy magánszemélynek, az utolsó sokadik tulaj az utolsó wattot is kifogja csavarni az akkuból.

  Bondor MihályBondor MihályAcum lună
  • @Bondor Mihály ah, so így már értem akkor :)))

   maláj vezérigazgatómaláj vezérigazgatóAcum 18 Zile
  • @maláj vezérigazgató Egyetértünk! Szarkazmus volt a hsz-em elsö fele. Igy remélem a személyeskedő és az értelmi képeségeimet véleményező részt törlöd a hozzászólásodbol.

   Bondor MihályBondor MihályAcum 20 Zile
  • azért mert veled ellentétben az emberek többségének van esze és egy életre megtanulta, hogy hitelt SOHA SENKITŐL (bankok, kormányok, etc. legalábbis AU-tól keletre biztosan ...) !!! a hitel nélküli e-játékautókat vásárlok száma ~ 5% alatt van - és ez csak lentebb lesz ...

   maláj vezérigazgatómaláj vezérigazgatóAcum 20 Zile
 • káromkodás nem kell, nem vicces, retardált embereknek viszont vicces

  IgazságkeresőIgazságkeresőAcum lună
 • srác meg addig állt ott mint a fsz a lakodalomba xd

  flippo01xflippo01xAcum lună
 • Nekem olyan kérdés jutott eszembe, hogy a maradék 5%-kal, amit nem tudnak újrahasznosítani, azzal mi lesz?

  techzacttechzactAcum lună
  • @Andras Horvath Köszi a választ. :) Jól hangzik.

   techzacttechzactAcum lună
  • 2025-re 99 szazalekot ujra lehet hasznositani. 1 szazalek kuka.

   Andras HorvathAndras HorvathAcum lună
 • Nagyon szép munka, kiváló megoldás ami fényt jelenthet az alagút végén. Azonban nekem továbbra is az árral van a problémám, hogy az elektromos világ csak a gazdagok úri passzioja, még egy közepes anyagi szinten lévő ember sem engedheti meg maganak a napelemet, elektromos autót, vagy egy ilyen sziget üzemű rendszert.

  P. ThomasP. ThomasAcum lună
 • Gratula, szép munka!

  Feher PeterFeher PeterAcum lună
 • Iszonyatosan le van pusztulva az egész környék. :(

  Dale JasperDale JasperAcum lună
  • @Sine Nomine :(

   Dale JasperDale JasperAcum lună
  • @P. Thomas Igen sajnos máshol sem sokkal jobb, de ez mégiscsak a főváros, és az Óbudai egyetem. Egyszer vissza is tekertem az elejére, hogy jól hallottam-e .

   Dale JasperDale JasperAcum lună
  • Nem csak ott van lepusztulva minden :(

   P. ThomasP. ThomasAcum lună
  • A stadionok szepek.

   Sine NomineSine NomineAcum lună
 • 14:39 fújd ki az orrod, bro :-)

  Attila BagotaAttila BagotaAcum lună
 • 11:55 igen, most 95%-ban lehet újrahasznosítani az aksikat, de mondjuk 30 év múlva már valószínűleg 100%-ban is, mert olyan fejlett lesz a technika...

  Attila BagotaAttila BagotaAcum lună
 • 8:04 fel fogják újítani...szuper :-)

  Attila BagotaAttila BagotaAcum lună
 • Azért kicsit üröm az örömben, ahogy az egyetemi épület és környéke kinéz...

  Attila BagotaAttila BagotaAcum lună
 • 6:04 naná, hogy nem fektetnek bele pénzt, mivel arra már nem akarnak költeni, mert az nem hoz jövedelmet és így is mennek oda tölteni... pedig a Tesla-nak épp van napelemes cserepe is, és azokat szépen felszerelhetnè a töltői fölé és persze ez lehetne egy jó kis reklám is nekik... mondjuk egy nyilvános monitoron látná mindenki, hogy mennyit termelnek a napelemek, esetleg még azt is mutatná, hogy még mennyi idő múlva térül meg a rendszer... :-)

  Attila BagotaAttila BagotaAcum lună
 • 3:55 ha fém szerkezetet használnak az is megújuló, mert be lehet olvasztani és pl nem kell hozzá fát kivágni... :-)

  Attila BagotaAttila BagotaAcum lună
  • Azt nem megújulásnak hanem újrahasznosításnak nevezik

   D.Péter.ID.Péter.IAcum lună
 • Eugene Citizen és a felesége vajon nézi ezt? :D Őket biztos érdekelné!

  Ferenc Zsolt ZopcsákFerenc Zsolt ZopcsákAcum lună
  • A Polgár Jenőre gondolsz😂??

   P. ThomasP. ThomasAcum lună
 • Aksi kültéren megoldható, de dolgozni kell vele. Lítium cellákat 0 fok alatt tölteni tilos. Valamint 45 fok felett csak csökkentett mértékben üríthető, 55 fok felett meg semennyire sem. BMS-nek tudnia kell Low Temp Disconnect, High Temp. Disconnect. Illetve külön fűtő/hűtő egység beszerelhető mellé. Az első Leaf pont ezért volt egy eszméletlen beégés Ausztráliában. Hatalmas botrány lett belőle, hogy 1-2 éves kocsik már eredeti hatótávjuk 30-50%-át sem képesek megtenni. Amúgy Leaf cellák nem rosszak, LG Chem gyártja. Viszont NMC kémiás zacsis, azaz extrém tűz és thermal runaway veszélyes. Be nem vinném egy házba pl ház UPS-nek. Pláne, hogy alig drágábban lehet LiFePO4 cellákat vásárolni zsír újat, prizmatikus kivitelben.

  Mr ZedMr ZedAcum lună
  • @Andras Horvath Alapszabály lítium esetén !!! Meríteni lehet -20 fokig, de ha 0 fok alatt töltöd azzal irreverzibilis degradációt okozol. Van pár speciális lítium aksi amit lehet -10-ig tölteni, de az aranyárban van. Kérsz linkeket ?

   Mr ZedMr ZedAcum lună
  • ez hulyeseg, hogy 0 fok alatt tilos tolteni. lassan lehet tolteni nyugodtan.

   Andras HorvathAndras HorvathAcum lună
 • Köszi a videót! 🔆👷

  Alternatív Energia hírportálAlternatív Energia hírportálAcum lună
 • Sziasztok, bocs, de más is tapasztalja ezt: kapok e-mail-t, hogy a korábbi kommentemhez válasz jött, de itt az oldalon nincs REPLY a bejegyzésem alatt... ti is találkoztatok már ezzel? (Nem minden esetben fordul elő, szóval nem hiszem, hogy valami beállítási hiba részemről. Vagy de?)

  Attila KuttorAttila KuttorAcum lună
  • bena a kommentrendszer

   Andras HorvathAndras HorvathAcum lună
 • Miért tekintik megújulónak a fát? Ezt sosem értettem

  Vince FárrVince FárrAcum lună
  • @Andras Horvath köszi 😊 Ennek akkor az a feltétele, hogy ne csak vágják hanem ültessék vissza

   Vince FárrVince FárrAcum lună
  • Arról nem is beszélve, hogy a fa viszonylag gyorsan le is bomlik (műanyaghoz, fémekhez képest), és visszakerül a körforgásba

   TokyhuanezTokyhuanezAcum lună
  • Mert elülteted és kinő, kivághatod újra, ültetsz helyette kinő és így tovább. Ráadásul ha nem égetted el, akkor megköti a szenet a levegőből és eltárolja magában.

   Andras HorvathAndras HorvathAcum lună
  • Azért, mert ha kivágnak egy fát, ültetnek helyette másikat, akkor kevesebb idő alatt újra fa lesz belőle, mint hogy elhaláloznál. Szóval mire megöregszel, újra lesz egy fa. Vagy hamarabb. Fafajtól függ. Nyárfa 20-25 év, tölgy 50 év, mire vágásérett. Az akác meg sokkal gyorsabban nő. Ha eléri a vágási korát, akkor ki kell vágni és ültetni helyette másikat. Ha nem kerül kivágásra, akkor csak elöregszik/megbetegszik és tönkremegy. (Persze egy fiatalabb fa is megbetegedhet, de ebbe most ne menjünk bele)

   TokyhuanezTokyhuanezAcum lună
 • Nem tudom megérteni mit lehet ezen dislike olni?

  Zsolt Norbert PapZsolt Norbert PapAcum lună
 • Szia András, a napelem pontos típusát megtudhatjuk ? Köszönöm Laci

  László SzalaiLászló SzalaiAcum lună
 • pesten ennyire ritka a fa ? vidéken mindenki abból csinálja a filagóriát.

  Tibor MohácsiTibor MohácsiAcum lună
 • az érem másik oldala, hogy a most max. 8 éves autókat elbontani nem túl környezetbarát. A régebbi hagyományos autóim a lekérdezés alapján 15-25 évesen is egytől egyig forgalomban vannak a sokadik tulajnál. Nagy baj lesz és óriási környezeti terhelés-növekedés, ha az autók életciklusa érdemben lerövidül -lásd 6-8 éves Nissan hirdetésekben jellemző 50-70%-os akkupakk.

  Zoltán TóthZoltán TóthAcum lună
  • ​@Ottó Katona úgy tudom, hogy nincsenek akkucsere programok. Jelenleg 7-10 éves koruk miatt főként a Leaf és az iON (+2 klón) érintett. A Leafnél a japánoknál volt/van érdemi akkucsere program. Nálunk hivatalos biztos nincs, az iON-nál meg semmi. Tehát ha bedöglik az akku jelen állás szerint megy a bontóba. Vagy rosszul tudom?

   Zoltán TóthZoltán TóthAcum lună
  • Miért kellene egy 8-10 éves autót bontani? Csak akku csere lesz benne. Akár nagyobb kapacitással, lesz egy majdnem új autód.

   Ottó KatonaOttó KatonaAcum lună
 • Nagyon jó video‼️ Levente szuper srác 👍🏻 a sok kételkedő meg nyúljon sót!

  HappyLordHappyLordAcum lună
 • Itt mondja a Levente, hogy a sok napelemtől instabil lesz a rendszer, tegnapelőtt meg arra hogy a szaldós méretezésedtől instabil lesz a rendszer, azt válaszoltad, hogy ez nem igaz, mert a szomszédban el lesz fogyasztva. Legközelebb ér gondolkodni mielőtt lehurrogod a nézőidet.

  strobi0001strobi0001Acum lună
  • @Andras Horvath Paksot csak minimálisan, és már volt rá példa hogy le kellett annyira túltermeltek a napelemek. Ez azért gond, mert a szolgáltatónak kellene nagy aksi parkokat építeni (mint a Tesla tette 130 MWh-s Hornsdale) ahova ilyenkor napelemes túltermelést el lehetne tenni. Ami ráadásul stabilizálja is az elektromos hálózatot hirtelen kiugró terhelések esetén. E nélkül igen, izzadni fog a Paksiak feje.

   Mr ZedMr ZedAcum lună
  • Azt mondtam, hogy le lehet tekerni az erőműveket nyáron. Ne kötözködj, fáradt vagyok ehhez.

   Andras HorvathAndras HorvathAcum lună
 • Ahogy értelmezem újrafelhasználás történik, és egy új elektromos autóba ÚJ akkumulátort kell gyártani, mert az újrahasznosítás "még" drága. Tehát a fő kérdésre (Hogyan történik az újrahasznosítás?) a válasz: sehogy

  Márton KovácsMárton KovácsAcum lună
  • @Márton Kovács Megoldott, a videóban is mondják. A kobaltnak is nézz utána hogyan bányásszák és mihez használják.

   Péter KalmárPéter KalmárAcum lună
  • @Péter Kalmár Az elektromobilitás legfontosabb (egyetlen komoly) kérdése az akkumulátortechnológia. Ha nincs megoldva az elektromos autókhoz szükséges akkumulátorok fenntartható előállítása (=újrahasznosítás kongói 9 évesek kobaltbányászata helyett) akkor nem igazán versenyképes (főleg nem fenntartható). Sajnos erről manapság kevés konkrétumot hallani, lehet idővel változik. Ahogyan egy egyetemi tanárom mondta: a villamos gépek üzemtani tulajdonságai sokkal jobbak a belsőégésűeknél, egészen addig amíg van egy konnektor ahová be lehet dugni...

   Márton KovácsMárton KovácsAcum lună
  • Ha az újrafelhasználáshoz sincs elég akku akkor mit szeretnél újrahasznosítani ? Olyasmi ez mint az atomhulladék : az eljárás megvan az újrahasznosításhoz de ahhoz jóval több kell hogy megérje felhúzni rá egy gyárat. Mert ha elfogy a "nyersanyag" pár év alatt akkor mit fognak ott csinálni ? Bezárják majd a gyárat pár évtizedre/évszázadra ?

   Péter KalmárPéter KalmárAcum lună
  • most is van mar egy csomo ceg, amelyik ujrahasznositassal foglalkozik.

   Andras HorvathAndras HorvathAcum lună
 • Szia András. Sokszor sokat beszéltek a napelemekről. Hogy éjjel nem süt a nap akkor nem termel meg ilyenek. Na de mi a helyzet a szélerőművekről? Biztos hogy jóval költségesebb egy szélerőmű telepítése de a szél éjjel is fúj. Erről van valami infó? Esetleg elérhető házi szélerőmű? Erről is lehetne esetleg egy két videót csinálni? Köszönöm

  Apuci PityerészApuci PityerészAcum lună
  • @Andras Horvath értem én azt. De más országokban hogy van ez?

   Apuci PityerészApuci PityerészAcum lună
  • itthon nem lehet szeleromuvet telepiteni.

   Andras HorvathAndras HorvathAcum lună
 • Nyilván elpárolog, meg kinő belőle pár erdő.

  György PetrusánGyörgy PetrusánAcum lună
 • Ahhoz, hogy az elektromos autó biztosítsa a háztartás energiaszükségletét, szükség van valamilyen szpeciális berendezésre, vagy pedig elég a fali töltő?

  Z BZ BAcum lună
  • @Z B Még 2000-es évek elején volt, hogy le kellett juttatni vidéki telephelyre párszáz giga adatot. Net akkor még megabites is alig volt. Wincsik kocsiba be, és 2 óra alatt lent voltunk. Vigyorogtunk, hogy milyen durva az adatátviteli sebességünk :D Van termék pl Titan solar generátor aminek aksijait pont így szállíthatod magaddal. Én tényleg nem pazarolnám a kocsi aksiját ilyen mással olcsón kiváltható feladatra. OK vészmegoldásnak talán van némi értelme, hogy kocsi aksiból áttöltesz szigetüzemi aksiba ... ááá inkább elindítom az aggregátot.

   Mr ZedMr ZedAcum lună
  • @Mr Zed Nem úgy gondoltam. :) De szükség esetén házhoz szállíthatsz egy kis áramot, ha netán lemerülnének az aksik.

   Z BZ BAcum lună
  • @Z B Igen, és nem. Szünetmentes áramforrás jó dolog. Az áram minősége (sajnos vannak helyek ahol) közel sem jó. Nemrég cikk is volt róla, hogy több Bp környéki település polgármestere kereste fel ELMÜ-t annyi panasz volt a körzetükben. Sorozatosan voltak 1-2 mp-es áramkimaradások. És amikor volt egymás után több az sorra nyírta ki az arra lakók gépeit mint hűtő, tv, számítógép. Szigetüzemhez kiváló olcsó lítium aksik kaphatók. Senki se pazarolná erre az autója drága aksiját. És ha elmegy a boltba kocsival leáll a hűtő meg a TV amit a gyerek épp nézett ? Nem lenne nyerő :D

   Mr ZedMr ZedAcum lună
  • @Mr Zed Köszi! Gondolom, sziget-üzemmódban lenne értelme autóról táplálni a háztartást, hisz hálózati rendszerben többnyire "kéznél" van a szolgáltató áramja.

   Z BZ BAcum lună
  • Ennél bonyolultabb a dolog. 1, vagy a kocsiba lévő inverter kell előállítsa 230V-ot, vagy külső inverter. (szaknyelven AC kapcsolt rendszer) 2, EU-ban és idehaza engedélyeztetettnek kell lennie, mint minden hálózatra termelő inverternek. Nem számít, hogy limiterrel monitorozva csak belső fogyasztásra elegendőt termelsz, akkor is. 3, Rendelkeznie kell ún. anti-islanding védelemmel. Azaz ha elmegy az áram TILOS szolgáltató felé áramot küldeni. Szünetmentes megoldás ilyenkor, hogy teljesen leválassza a házat a szolgáltató rendszeréről egy relé/PLC. Azaz a saját ház rendszered is át kell alakítani hozzá hogy szünetmentesen ellássa a házadat. És még van pár apróság.

   Mr ZedMr ZedAcum lună
 • Raccsolás miatt ez élvezhetetlen.

  ZORDOKINZORDOKINAcum lună
 • nekem 2011 ota mukkodik az aksim es koszoni szepen jol van.

  Mr. NobodyMr. NobodyAcum lună
 • Hajrá ÓE, (hajrá Bánki🔧📐). Nagyon jó lett a videó, remélem a jövőben még több karon és egyetemen jelennek meg hasonló innovációk.

  Martin CsMartin CsAcum lună
 • Azért azt senki ne felejtse el hogy egy akkumulátor amortizációját főként az effektív használat és töltésszám határozza meg nem pedig az idő. Pl. (8 év 70000km 70%) (5 év 250000km 30% vagy kuka) Ha egy akkumulátor állapotát csak az eltelt időhöz viszonyítunk az megtévesztés. "Hiszen ha valamit nem használunk csak áll nem megy tönkre."

  József PolgárJózsef PolgárAcum lună
  • @József Polgár A mostani meg a jöbőbeli aksik 1 millió km felett fognak bírni.

   Andras HorvathAndras HorvathAcum lună
  • @Andras Horvath Én ezt egy első generációs leaf akkumulátorról szóló videóra írtam nem pedig a legújabb tesla akkumulátorról. Videó 1:55 8év 76%.

   József PolgárJózsef PolgárAcum lună
  • Teljesen rosszak a számaid: www.teslarati.com/tesla-battery-life-80-percent-capacity-840km-1-million-km/tesla-battery-degradation-data-points-chart/

   Andras HorvathAndras HorvathAcum lună
 • Jó volt ez a videó! 7:20-nál nyilvánvaló, hogy az egyre több hálózatra kapcsolt napelem növeli az instabilitást. 7:53-nál, világosítsatok fel, hogy egy töltés alatt álló autó (akkumulátora), vissza tud termelnia hálózatra? Mert szerintem jelenleg ez kizárt... olyan autót még nem gyártottak. Vagy csak fogalomzavarban vagyok, és félreértettem valamit? :D

  Csaba MátyásCsaba MátyásAcum lună
  • @dezz Köszi!

   Csaba MátyásCsaba MátyásAcum lună
  • ​@Csaba Mátyás A Leaf ChaDeMo csatlakozója tudja a V2G-t (Vehicle to Grid). A CCS későbbi verziója is tudni fogja.

   dezzdezzAcum lună
  • @Andras Horvath mit balanszol egy feltöltött autó? Mert ugye, a BMS az akku, illetve cellák túltöltése, túlmerítése és túlterhelése ellen véd. De egy feltöltött autó, ami a hálózaton van, semmi funkciója nincs a hálózat irányába. Mert 7:53-nál mintha úgy értenéd, hogy a hálózaton lévő autók akkujai tárolhatnak energiát. De ebből szerintem kivenni nem lehet... arra alkalmatlan.

   Csaba MátyásCsaba MátyásAcum lună
  • Már feltöltött autó balance-ol.

   Andras HorvathAndras HorvathAcum lună
 • Ez nekem nagyon tetszik! Remélem nagyon sikeres lesz az a vállalkozás. Nem lesz olcsó, de idővel biztos elérhető lesz olyanoknak akik meg tudnak fizetni egy elektromos autót.

  remixpizzazabaloremixpizzazabaloAcum lună
 • Egyetlen egy gondom van a videóval, mégpedig hogy nincs hozzá angol felirat. Nagyon sok más anyanyelvü munkatársamnak eltudám küldeni....

  Zsolt NovákZsolt NovákAcum lună
  • köszönjük meg a youtubenak, hogy mostmár nem lehet a közösségnek feliratokat beküldeni

   Twlen TwoTwlen TwoAcum lună
 • Nagyon jo a video! Nekem is kell akksi! 😁

  János FindtJános FindtAcum lună
 • Egy felestől folyékonyabban beszélnél... ...főleg a hidegben . 😁😈😇

  Attila PerlakiAttila PerlakiAcum lună
 • A Renault Fluence ze -mben lévő gyári Nissan Leaf akkupak 60% alatti kapacitással bír. Egy 80% körüli pakkért oda adnám oktatási célra szívesen és valamennyit rá is fizetnék! :)

  Toldi NorbertToldi NorbertAcum lună
 • A végén ezek a baki bevágások kurva jók! =D

  Sándor MnagySándor MnagyAcum lună
 • Szia András, fox csinálni mostanában motorkerékpáros videót? Egy kérdésem az lenne, hogy a nagy motorgyártók (Honda, Yamaha, Suzuki, Piaggio, stb.) miért nem gyártanak elektromos motorokat? Az elegendő kis hatótáv miatt például a robogóknál, miért nem terjedt még el futótűzként az elektromos meghajtás? Mint látható, például szuperszopó, lehet csinálni ilyeneket... Mire várnak a nagy motorkerékpár gyártók?

  Attila KuttorAttila KuttorAcum lună
  • Én sem értem, miért nem terjedtek el jobban az elektromos robogók, hisz főleg nagyvárosban (de nem csak) kitűnő kis járművek. Talán a relatíve magas áruk miatt? Ha viszont tömegesen gyártanák őket, csökkene az áruk is.

   Z BZ BAcum lună
 • Szia András, csinálnál egy videót az elektromos autók használtpiacáról? Szép és jó dolog az újdonságokat látni, de jó lenne azt is, hogy mit lehet használtan megvenni. Illetve az új modelleknél ugye mindig szóba jön az akkupakk tárolókapacitása, meg a hatótáv, és hogy az mennyire elég vagy nem elég, de az az új autóra vonatkozik. Pedig használtan lenne érdekes, hogy hogyan változik a hatótáv egy 3-5-10 és 15 éves autónál. És igenis eljön az a pillanat, amikor már a használhatatlan szintre süllyed a hatótáv és cserélni kell az akksit. Lehet, hogy most már meg lehet venni egy Zoe-t 4 millióért (nem gyenge értékvesztés), de hogy lehet majd eladni pár év múlva egy ilyen autót, töredékére csökkent hatótávval, akkucsere előtt? Ki fogja fizetni a cserét, az eladó vagy a vevő? Ha az eladó, senki nem fogja neki megfizetni az új akkupakk árát egy 15 éves autónál. A vevő meg miért vegyen egy olyan autót, amire 2 milliót kell költeni, akkor már ugyanazért a pénzért fiatalabb autót vesz, modernebb technikával, nagyobb akkupakkal, nagyobb hatótávval... Szóval igen, csilivili látni a megjelenő új modelleket, de pár év, és mindből használtautó lesz...

  Attila KuttorAttila KuttorAcum lună
  • @Zoltán Tóth Vannak, de nem mind olyan. Egyes akkupakkok eleve nem sikerültek olyan jóra, a használati módtól is függ az elhasználódás, stb.

   dezzdezzAcum lună
  • Nissan Leaf, Peugeot iON-ból vannak 7-8 évesek jelentősen csökkent akkukapacitással. Ebből lehet következtetni a valóságra.

   Zoltán TóthZoltán TóthAcum lună
  • @Attila Kuttor Tudom, hogy nem azt mondod, hiszen ha 4 évesen veszed és eltelik még néhány év, akkor 4+néhány éves lesz. Pontosabban, 4-6 évesen veszed, mert jobb állapotú 6 évesek is vannak 4 millióért. Ezeknek még teljesen jó állapotban van az aksija és nem lesz a töredéke a kapacitás és ezzel együtt a hatótáv néhány év múlva, azaz 8-10 évesen. 15-20 évesen talán. Később 50-70%-os aksit írtál a 8-10 évesekre. Szerintem maradjunk inkább a 70%-nál. Az még bőven használható.

   dezzdezzAcum lună
  • @dezz Nem azt mondom, hogy a 4 éves Zoe hatótávja töredéke az újénak, hanem hogy a 10-15-20 éves Zoe hatótávja lesz az. Lehet rosszul fogalmaztam.

   Attila KuttorAttila KuttorAcum lună
  • @Attila Kuttor Általában akkor cserélik az akkut garanciában, ha 8 éven belül 70% alá csökken a kapacitás. De ez ritkán fordul elő, különben ráfizetés lenne a gyártóknak. (Szokott még lenni km megkötés is, de az is elég nagy érték.) Szóval, a 4 évesen vett Zoé hatótávja nem csökken a töredékére pár év alatt, de még a felére sem, mert akkor gariban cserélnék. Csökken az új villanyautók ára, de nem lesz egyhamar 4 millió egy vadi új Zoé, mint amennyibe a 4 éves kerül. Az autók jóval lassabban cserélődnek, mint a telefonok, eleve csak a töredékük újul meg egy év alatt. A legtöbb autógyártó 2030-ig kivezeti a belsőégésű motort a modelljei többségéből.

   dezzdezzAcum lună
 • Én úgy tudom, minden Lithiumos rendszerben van BMS, legyen az egy akkus fúró, vagy telefon.

  lelalelaAcum lună
  • @Zoltán Berkes Li akkumulátorban a cella feszültséget nagyon pontosan tartani kell, mert a Li nagyon reaktív kémiai elem, és hőmegfutásnál hamar kigyullad. Lemeríteni sem lehet teljesen, mert akkor vége van a cellának, többet nem töltöd fel "háztáji" módszerekkel.

   Tibor SinkoTibor SinkoAcum lună
  • Cellavédelem van minden rendszerben, hogy ne gyulladjon ki. Mondjuk egy monbiltelefonban van egyetlen cella, ott nagyon nem is értelmezhető a BMS, aminek az lenne a feladata, hogy a cellatömböt menedzselje, garantálja a cellák kiegyenlített töltését.

   Zoltán BerkesZoltán BerkesAcum lună
 • Szia András, szerinted a gyártók miért a luxus kategóriában erőltetik a megjelenő új modelleket? Miért nem mer bevállalni senki egy népautót? Ikonikus autók azért váltak legendává (VW Bogár, Fiat500, Mini, Ford Mustang) mert elérhetőek voltak sok ember számára. Egy VW id.3 15 millió forintért hogy lesz népautó? A Tesla ha már van Model3, tervez szerinted Model2-t és Model1-et? Ami megfizethető?

  Attila KuttorAttila KuttorAcum lună
  • Itt siklik ki a környezetvédelem.

   Gábor SiposGábor SiposAcum lună
  • Skoda Citigo - volt, Dacia Spring - lesz. :)

   Z BZ BAcum lună
  • Többet lehet keresni a SUV-okon

   Andras HorvathAndras HorvathAcum lună
  • Egy 25-30-40 millió Ft-os autón sokkal nagyobb a profit, mint egy kisautón. Nézd meg, a Porsche Taycanból nem tudnak eleget gyártani, pedig bőven 100 ezer euro felet van az ára. (Taycanból 2020-ban 20 ezer darabot sikerült eladni, míg ID3-ból (igaz csak szeptemberben indult az értékesítés) 50 000 db-ot. ). VW ID3 hogy lesz népautó? Úgy, hogy ne a magyar helyzetből indulj ki. Németországban támogatások levonása után annyiba kerül mint egy alap Golf (22 000 euro) így egy német önerő nélkül havi 220 euróért tudja 4 évig lízingelni. Azt meg még a leghülyébb is ki tudja fizetni (8 órás melóval). Lesz kisebb Tesla kb 25 000 dollár körül. 2022-re saccolják a megjelenését.

   Péter TakácsPéter TakácsAcum lună
 • Majd, ha bejön a nagyobb energiasűrűségű és olcsó akkumulátor, akkor majd megéri lecserélni (pl. beszámítással) a régi és a kisebb akksikat, na akkor majd lesz bőven használt olcsó akksi.

  Zoltán Sz.Zoltán Sz.Acum lună
 • Szia András, fox csinálni mostanában motorkerékpáros videót? Egy kérdésem az lenne, hogy a nagy motorgyártók (Honda, Yamaha, Suzuki, Piaggio, stb.) miért nem gyártanak elektromos motorokat? Az elegendő kis hatótáv miatt például a robogóknál, miért nem terjedt még el futótűzként az elektromos meghajtás? Mint látható, például szuperszopó, lehet csinálni ilyeneket... Mire várnak a nagy motorkerékpár gyártók?

  Attila KuttorAttila KuttorAcum lună
  • Yamahanak mar van, EC-05. Gogoro hajtasat hasznalja. Mult evben indult volna a forgalmazas, de covid kozbe szolt :(

   bark zsobark zsoAcum lună
  • Harley gyárt :)

   Andras HorvathAndras HorvathAcum lună
 • András hallottál a kétoldali napelemről? A visszaverődő fényből is termel 17-20 százalékot! Ecosolifer csornai gyára fogja gyártani,ha egyszer beindul.

  jimmybatyojimmybatyoAcum lună
  • Ígéreteket minden nap hallani :)

   Andras HorvathAndras HorvathAcum lună
 • És télen mi a megoldás? Márciustól októberig szerintem működhet, de télen nem igazán. Én arra lennék kíváncsi, hogy a legnagyobb szmogszezonba hogyan lássuk el magunkat tiszta energiával. Ha otthonra sincs elég akkumulátor akkor nyáron biztosan nem lehet télire termelni napelemről. A hidrogénes tárolás nagy veszteségekkel jár. Déli import vagy mi lehet a megoldás? Az ITER lehet még, de azért azzal várni kell.

  Bálint MészárosBálint MészárosAcum lună
  • megveszed a hálózatból zöld energia felárral :D :D :D

   Zoltán TóthZoltán TóthAcum lună
  • @dezz Lehet a nap lesz az új olaj. De minden országnak törekedni kell a diverzifikációra és nem lehet csak arra támaszkodni. Valószínűleg a Paks II segíti a CO2 kibocsátás csökkentését, de lehet hogy pl: a geotermikus erőművek ára csökken és egyszerűbb lesz a visszaszikkasztás. Nem azt mondom, hogy a napelem nem megoldás, csak nem lehet teljesen arra támaszkodni egy zöld jövőben. András jól kielemezte ezt a perspektívát de a teljes képet kell néznünk.

   Bálint MészárosBálint MészárosAcum lună
  • Tegnapi hír: Abu Dzabi rááll a naperőművek telepítésére (hely van a sivatagban és homok is a szilíciumhoz, ha esetleg ott is gyártanák), a termelt villamosenergiával hidrogént állítanak elő (még ha kicsi is a hatékonyság, a Nap ingyen süt, csak a megtérülési idő kérdéses), amit Európába és máshová exportálnak majd, amit itt úgymond vissza lehet alakítani elektromos árammá. Más környező országok is követhetik a példájukat, felkészülve arra az esetre, ha kifogyna az olaj vagy a kereslet csökkenne le drasztikusan.

   dezzdezzAcum lună
  • Hosszabb távon tervben vannak kontinensközi távvezetékek. Latitudinálisan (kelet-nyugat) a nappal-éjszaka, longitudinálisan (észak-dél) a tél-nyár kompenzálható ki. A technológia már létezik (UHVDC), de mire megvalósulhat, talán már a fúzió is befut.

   dezzdezzAcum lună
 • Én bírom ezt a csatornát. András sokat fejlődött, én is egyre komolyabban veszem Önt, ez eleinte nem volt így. A bakiparádé is nagyon jó a végén, de az a sok trágárság elveszi az élét a korábban mondottaknak. Valahogy a komolytalankodás és káromkodásözön itt nekem nem tetszett.

  Balázs CsászárBalázs CsászárAcum lună
 • nálunk rendelhető hozzá BMS rolabel.info/door/q2abxLnMq8iAfYY/video.html

  viso0103viso0103Acum lună
  • Jé! Akkor ezt csak össze legózták és kész?

   Balázs KoscsóBalázs KoscsóAcum lună
 • Hasznos és érdekes videó lett! Arra lennék kíváncsi, hogy otthonra az ilyen energiatárolókat mikortól és milyen feltétellel engedélyezik ?!

  Csaba BarkóCsaba BarkóAcum lună
  • Három megoldás van: 1, hibrid rendszer. Ugyanúgy tölti napelemes rendszer aksikat, ahogy termel szolgáltatónak is (egyszerre) Van magyar engedélyezett ilyen inverter 5 és 10kW. Engedélyeztetése mint bármely más termelő napelem rendszernek 2, szigetüzem nem jó szó rá, inkább online szigetüzem (off-grid with grid support). Ekkor szolgáltatónak nem termelsz, csak a saját házadnak és az aksiba. Túltermelés elvész. De nem kell rá engedély. 3, vegyes: egy szolgáltatónak termelő rendszer, és egy ház UPS rendszer. A fenti kettő elegye kb.

   Mr ZedMr ZedAcum lună
  • Most is lehet sziget üzemet építeni, de még nem éri meg.

   Andras HorvathAndras HorvathAcum lună
 • Legvégén, ott az ebédlő aztán a konyhás néninik óvatosan teszik ide oda a tálcákat, vödröket. Az a nagy épület az Árpád.

  Márton Wapper-NagyMárton Wapper-NagyAcum lună
 • Tehát építsünk ki egy drága napelemes rendszert, amivel töltünk félig elhasznált rossz hatásfokú akkumulátorokat, és ha véletlen 2 napig nem süt a nap. Ja, Hát akkor használjuk a jó régi hálózatot. Értem, én hogy Egyetem, meg Szépek a Fa oszlopok, DE az egész világ megőrült?

  Gábor BosnyákGábor BosnyákAcum lună
  • @Guess Who Mit kellene érteni? Linkeljem be lítium aksi adatlapot? Megtettem már másik kérdésnél. Tanuljon meg szépen mindenki olvasni.

   Mr ZedMr ZedAcum lună
  • @Don Joe Á, csak leragadt az ólom-savas aksi korszakban.

   Mr ZedMr ZedAcum lună
  • @Andras Horvath Hagyd, "szakértővel" ne vitatkozz...

   Don JoeDon JoeAcum lună
  • @Gábor Bosnyák Csak a kapacítása csökken.

   Andras HorvathAndras HorvathAcum lună
  • @Andras Horvath gondolom, azért dobták ki az autóból. rossz áramfelvétel, kevésbé hatékony leadás, gyorsabb önkisülés.... és erre alapozni a drága rendszert... ki vállal érte garanciát, ki engedélyezi, az eredeti gyártója? Átgondolta ezt valaki?

   Gábor BosnyákGábor BosnyákAcum lună
 • A Tesla PowerWallja is ilyesmi?

  Károly FülöpKároly FülöpAcum lună
  • Az is overpriced useless fucking shit.

   Sine NomineSine NomineAcum lună
  • Igen

   Andras HorvathAndras HorvathAcum lună
 • Kritizálni szoktam ,hogy az igényes külcsín mellé , néha kevés a valós tartalom. Na most pont fordítva érzem. Érdekes tartalom és a csatornához nem méltó megvalósítás. Nem is értem. Mintha mari néni készítette volna, a vasárnapi ebéd mellett:)

  József EisenschreiberJózsef EisenschreiberAcum lună
  • Ezt sikerült a hidegben és ezzel a háttérrel.

   Andras HorvathAndras HorvathAcum lună
 • ha ha ez is megvezetés! és mikor ki nyekken végleg, mert nem arról beszélnek.... mint egy telefonnál, már lemerül negyed nap alatt, de még jó egy kis led -hez :) és utána rip. A napelemek jó része nem működik olyan sokáig mert gagyibb, másrészt annak is csökken a termelése, nem kell túl fényezni! jó dolog persze nem ezen az áron, de ne kamuzzanak akkorát. Ha meg újjúlás! energia akkor nem nyírnák ki a free-energy-t prezentáló embereket, na úgy ok ez a tech...

  Diravi DivalDiravi DivalAcum lună
  • Mar Tesla idejeben se akartak szabad energiat, nem hoz penzt a konyhara :-( Ha Tesla tervei megvalosultak volna, akkor most ingyen lenne otthon elektromos aram, arrol nem beszelve, hogy elektromos autoval jarna mar reg mindenki, amit nem kell tolteni. Talan igy megmentheto lett volna a Fold.

   bark zsobark zsoAcum lună
 • Ha napelempark helyett naperőműről van szó akkor akkumulátor helyett sóoldatban tárolható az energia és meghajtható gőzzel egy normál generátor, ok ennek ipari méretekben van értelme de nem kell akksi.

  Endre FarsangEndre FarsangAcum lună
  • @Lajos Róbert Szabó Marokkóban több is naperőmű üzemel, és áramot fognak exportálni európába

   Endre FarsangEndre FarsangAcum lună
  • Csináltak ilyeneket, ha jól tudom Amerikában valahol. Legjobb tudomásom szerint nagyon rossz hatásfokkal tudták csak üzemeltetni ezeket a tornyokat, így nem terjedtek el. Ha valakinek van valami infója ezekkel az erőművekkel kapcsolatban szívesen meghallgatnám.

   Lajos Róbert SzabóLajos Róbert SzabóAcum lună
 • A baki parádé jó, a káromkodás benne nem annyira. Ha lehetne sípolni. Köszönet!

  Nyírő GergőNyírő GergőAcum lună
 • Egy fontos KÉRDÉS, ha öregszik az aksi akkor ugyanannyi kilowatt felvételével kevesebb lesz a hatótáv, tehát nő a fogyasztás ?

  gyorfi endregyorfi endreAcum lună
  • @Sine Nomine Én semmit sem árulok, csak értek hozzá. Szerintem logikusan levezetve te is megértetted mi a jó, és mi a gányolt termék. És ha porszívót árulnék, akkor csakis a régi ETA típust: "Ne rázza, ne verje ki ! ETÁval sz.vassa ki !"

   Mr ZedMr ZedAcum lună
  • @Mr Zed Porszivot is arulsz?

   Sine NomineSine NomineAcum lună
  • @Sine Nomine Ha szeretnél valami értelmeset esetleg helyette: Pylontech 3500 Wh LiFePO4 48V aksi $1300 en.pylontech.com.cn/pro_detail.aspx?id=121&cid=23 mellé egy MPP 5000W Online UPS inverter $500 Azért érzed a különbséget? 66 Wh szemben 3500 Wh-val ? 10 év garival, több mint 6000 garantált teljes merítéses ciklussal ... Azt meg ugye nem kell mondanom, hogy az APC-ben lévő iciripiciri pinduri kis inverter mire képes, szemben egy 5kW-os dupla konverziós online UPS-el szemben ? (ami maga akkora mint az APC aksival együtt) És árban ugyanannyi ....

   Mr ZedMr ZedAcum lună
  • @Sine Nomine Nem mondod, hogy valakire rá tudtad sózni EZT? És ennyiért ? Az APC UPS részlege rég elindult a lejtőn (magam is tucatnyit dobtam már ki), de hogy ilyen csináljanak, az szánalmas. Ha értenél hozzá, már a specifikációja alapján felszökik a szemöldököd, hogy ezt aki tervezte, az nooooormáááááális ? LiFePO4 aksi. Ez eddig ok, még lehetne jó is. DE, csak 66 Wh-ás (azaz 0,066 kWh). Miért is érdekes ez? LiFePO4-et MAX csak 1C-vel szabad mind meríteni, mind tölteni (inkább 0,5C ... ugye tudod mi az a C ? ... nem, nem Celsius, olvass utána). És mellé tettek egy 1,35 kW (1350W) invertert. Azaz teljes terhelésen (ok APC icipici kis inverterei ritkán bírják a rájuk hazudott terhelés akár 70%-át is, de mondjuk hátha ez igen) az 1350W a 66Wh-s aksit 20C-vel meríti !!! (még ha pici cellákból 6p van benne is több mint 3C amit minden cella kap) Ennyit max egy LTO (lítium titán) bír el, egy LiFePO4 ebbe annak rendje és módja szerint belepusztul ! Örülj, hogy nem NMC, mert akkor égne és robbanna is. Szóval ha ennek a karbantartásából élsz, akkor megnyugtatlak, lesz munkád. Nem fogsz unatkozni. Ha ez alapján ítéled meg a LiFePO4 aksikat, hát akkor nem enyhén szűklátókörű vagy.

   Mr ZedMr ZedAcum lună
  • @Mr Zed Pont ilyenben csereltem akksit par hete: www.apc.com/shop/us/en/products/APC-Smart-UPS-Lithium-Ion-Short-Depth-1500VA-120V-with-SmartConnect-Port-Not-for-sale-in-CO-VT-or-WA-/P-SMTL1500RM3UC Olomsavas mi? :D

   Sine NomineSine NomineAcum lună
 • Ilyet láttam már régebben is Szolnokon a MÁV korház autóparkolójában 10 szer akkora mint ez, meg a tiszaligeti főiskola parkolójában is.

  Péter KálmánPéter KálmánAcum lună
  • Sőt, asszem ez is ilyesmi: goo.gl/maps/wDHMbuJccZzMbKnP6

   Shelvoke SPVShelvoke SPVAcum lună
 • Teljesen szigetüzemű napelemes rendszer mikorra lesz elérhető technológiailag?Teljes függetlenség az áramszolgáltatótól. A mi éghajlatunkon...a téli időszak a szűk keresztmetszet. Egy családi ház fogyasztásának tekintetében. Esetleg egy jó öreg belsőégésű motorú aggregátorral kombóban? 🤔😁

  Kertész KristófKertész KristófAcum lună
 • @HAndrás Szerintem ez az üveg-üveg napelem teljesen jó lenne neked a házadhoz a terasz fölé....IMHO.

  Zoltan HopparZoltan HopparAcum lună
 • Azért azt hozzá kell tenni, hogy egy házhoz került ilyen 15kwh akkupakk a továbbiakban gyorsabban fog degradálódni, mint előtte az autóban. 2-3 naponta tölthették, házi powerbankként, pláne télen, minden éjjél lemerül.

  ECCH StoreECCH StoreAcum lună
  • @Ottó Katona Tudatosan, vagy nem (mindegy) rendszetesen elvégzel egy szükséges műveletet. 😀

   Károly KernerKároly KernerAcum 24 Zile
  • @Ottó Katona Felőlem...

   Károly KernerKároly KernerAcum 24 Zile
  • @Károly Kerner épp a 2010-es laptopom mellett ülök. Állandóan töltőn van, kb hetente egyszer merítem nullára az ágyban. Köszöni jól van az akku, simán megy másfél órát a gép róla.

   Ottó KatonaOttó KatonaAcum 24 Zile
  • @Károly Kerner Még mindig várom, hogy leírd a problémádat.

   Mr ZedMr ZedAcum lună
  • @Mr Zed Sajnos l@ttam egy jó néhány gányolt cuccot, kétszer koppanásig tekert helipottal. 🤣 Mert ami kijön a csövön... az szóljon. Nullás cellák életrekeltéséről.... A tűz és vagyonvédelmet nélkülöző stelázsirack-ekről. Jó ez a Google - youtube szak, de alapok nélkül veszélyes.

   Károly KernerKároly KernerAcum lună
ROlabel